Algemeen

De jeugdafdeling heeft binnen VVGZ altijd een zeer belangrijke plaats ingenomen. Al van oudsher is de doorstroming van onze jeugd naar de A- selectie één van de belangrijkste pijlers van onze vereniging. VVGZ heeft niet de middelen om amateurtoppers te “halen” (en te betalen), en daarom is een goede jeugdafdeling onmisbaar voor de Vogels om het huidige hoge amateurniveau te kunnen handhaven. De doelstelling is om via de jeugd-selectieteams zoveel mogelijk spelers te laten doorstromen naar de seniorenselecties. Een behoorlijk aantal huidige A-selectiespelers komt dan ook voort uit onze jeugdafdeling, en ook in de toekomst zal VVGZ deze weg blijven bewandelen om minimaal op 1e-klasseniveau te blijven spelen.

Naast de selectieteams hechten we daarom grote waarde aan de “niet-geselecteerde jeugd teams”. Middels een grote inzet van trainers en leiders die deze teams begeleiden, mikken we op een zo laag mogelijk verloop in en proberen we teams zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Inmiddels zijn vele spelers op deze wijze bijeen gebleven en spelen nu met elkaar in de lagere seniorenteams. Tenslotte heeft de jeugdafdeling een aantal gespecialiseerde trainers die de jeugdkeepers onder hun hoede hebben..

Voetballen kan bij VVGZ vanaf 5 jaar. Kinderen van 5 en 6 beginnen bij de mini-pupillen (JO7) die 1x per week trainen en op zaterdag een kleine competitie spelen. De teams in de categorie JO8 t/m JO11 spelen op zaterdagmorgen in de KNVB-competitie en trainen twee maal per week. De jeugd van 13 tot 18 jaar, verdeeld in categorie JO13, JO15, JO17 en JO19, traint ook twee per week en de wedstrijden worden op zaterdagmorgen of –middag gespeeld.

Door alle teams wordt ook deelgenomen aan de KNVB bekercompetitie, en worden er oefenwedstrijden gespeeld. In het voorjaar organiseert VVGZ voor alle pupillen een thuistoernooi, en wordt er door alle jeugdteams deelgenomen aan één of meerdere uittoernooien. In de kerstvakantie vindt het JGZV-toernooi plaats, waarbij de jeugd van alle Zwijndrechtse voetbalverenigingen in gemengde teams een zaalvoetbaltoernooi in de Develhal speelt.

Naast het voetbal organiseert de Jeugd Activiteiten Commissie (JAC) veel activiteiten waaronder de Sinterklaasavond voor de jongsten, een zwemfestijn, bowlingmiddagen, de avondvierdaagse, de penaltybokaal, het team van de week en de groots opgezette slotdag. Verder wordt het seizoen voor de pupillen afgesloten met het roemruchte minikamp dat traditioneel plaatsvindt in het Pinksterweekend.

VVGZ werkt op basis van een voetbaltechnisch jeugdbeleid dat tot doel heeft de jeugdige spelers een goede voetbalopleiding te geven en dat elke jeugdspeler de kans biedt “zijn eigen top te behalen”. Dit beleid is in handen van de technische commissie.

De jeugdafdeling wordt geleid door een bestuur, dat ondersteund wordt door verschillende commissies. Per leeftijdscategorie zijn er daarnaast coördinatoren aangesteld die zorg dragen voor een goed verloop van de dagelijkse gang van zaken rondom de teams. Samen met de trainers en leiders van de jeugdteams vormen zij een groep van maar liefst zo’n 90 vrijwilligers die zich geheel belangeloos inzetten om ruim 400 jeugdspelers wekelijks plezier te laten beleven op het Noordpark!Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!